Är det bara The Guardian som har Journalister kvar?

Jag förundras alltid över hur dålig journalistiken är i Sverige och i resten av världen. Näst intill alltid är den naiv och sensationslysten eller bias på ett äckligt västeuropeiskt sätt som gör att vi missar stora händelser i världen som är av oerhörd vikt för oss.

I julklapp fick jag en digitaltevebox och ett kanalpaket från ComHem. Även om jag skiter ner mig när jag tänker på att jag nu måste ha att göra med Världens sämsta kundtjänst, så är jag överlycklig över Al Jazeera in English. Denna underbara kanal som alltid speglar verkligheten ur fler än ett perspektiv. Visst är de också vinklade i sin rapportering, men det är nyheter från HELA världen och inte bara USA. De fokuserar på de stora världssporterna snarare än minoritetssporter och länder. Mums va bra det är.

Liksom The Guardian. Denna underbara brittiska tidning som på samma allvar kritiserar Israel som den kritiserar Palestinierna. Lika kritisk är den mot Al Qaida som den är mot de amerikanska brotten mot FN i Afghanistan och Irak. The Guardian publicerar lika många fanatiska anti-CO2 artiklar som de publicerar stöd för att Global warming bara är ett hoax. DETTA är journalistik. Att skildra världen utifrån den fakta och de åsikter som finns där ute. Inte bara ena sidan av storyn.

Jag tror det är denna utveckling, dvs. att folk är trötta på dålig journalistik, som gör att folk vänder sig till andra källor för information som speglar större sammanhang. Google News är ett perfekt exempel på en sådan tjänst då de visar allt som skrivs om ett ämne under just den aktuella tidpunkten man söker efter den informationen. Twitter är ett annat sådant fantastiskt medie som gör att vi kan få alla sidor på en fråga.

Varför har då journalistiken blivit så dålig? Kan någon journalist svara på det?

//Jesper