Debatt om 3D-skrivare, Anirasism och en kvart på kåken – Almedalen 2013

Likt en nyfödds rosa små fingrar, trevar jag mig fumligt fram genom veckans program. Almedalen 2013. Så var man här. Och med ens ställer jag mig frågan; Har jag någon plats här? Och lika fort svarar jag; Jo, men det verkar ju som han där borta, klädd i reklamskylt är ok. Så. Jag kan nog också hitta min kvadratmeter att stå på.

Bestämde mig för två veckor sedan att åka hit. Eller. Det var nog mest Ivar från Lissly som bestämde att jag skulle med, när han hörde att jag aldrig varit här. En tanke senare, blev jag varskodd om att jag sagt ja och efter båtresan igår, ett nej tack till ett KD-äpple och en cykeltur, stod jag så redo att packa upp väskan i mitt rum. Vi har hyrt ett fint litet hus. Fotbollsmål på baksidan, ca 20 minuters vandring till muren. Det känns lugnt.

Värre var det förra veckan. Jag mejlade i princip alla jag känner inom PR-branschen för att få reda på vad jag egentligen gett mig in på. Alla svarade, somliga var riktigt hjälpsamma. En i synnerhet. Sofia Myrevik på Prime gav mig i princip alla råd jag behövde kring hur jag skulle planera min vecka. Jag satt och log åt att Internet fortfarande är en plats där man hjälper varandra, under vår korta mejlväxling. One up for you to cash in at a time of your convenience, in the future. Tänkte jag.

Åt middag med min vän LG också som gav mig några idéer på vad jag inte fick missa. För bland 2300 evenemang av olika sort, kan man lätt bli vilsen. För trots att jag är en ganska rutinerad person bakom tangentbordet, är jag fortfarande barnet när det kommer till det här stora, som händer AFK.

Och jag tror det kanske var därför jag bestämde mig för att åka hit. Här går det liksom inte att ducka den sociala interaktionen, många till många. Här finns inte lyxen av fyra ögon, en-till-en. Här kryllar gatorna av folk som för en vecka glömt bort att Luther och Jante påbjuder markstirr snarare än ögonkontakt, och blyghet framför ansats.

Så till idag. Förmiddagen kryddades av en tur till Fårö. Ikväll blir det Företagarnas mingel. Därefter Grayling. Imorgon börjar jag gå på seminarier. 12 timmar om dagen. Klockan 10 sitter jag i buren till stöd för Isaak Dawit. Temat imorgon blir annars antirasism då jag kommer spendera den större delen av dagen på EXPO-sammankomster.

Vill ni höra mig prata får ni vänta till onsdag då jag vågar mig på att debattera med Brit kring 3D-printers och tjänstesektorn. Eller. Vi ska göra det med en twist. I rollerna som två ailiens, som kommer till jorden och argumenterar kring, vilket av möjligheten att printa människor eller vapen som är det större hotet mot mänskligheten. I debateon-format.