mars 4, 2013

Demokrati med Opt-Out!

När vi går och röstar har vi listor framför oss med i stort sett okända namn på. Ok. Vi kanske känner igen de tre till fem första på varje lista. Resten har vi ingen aning om vilka de är. Det vi får göra är att lita på det partiprogram som vi kan läsa igenom, därefter titta på allehanda nedsmutsning av stadsmiljön för att se om någon av de leende ansiktena som finns kring lyktstolpar i valtider, har något intressant att tillföra. Då kan vi ju kryssa in dem.

Det är denna valfrihet som vår representativa demokrati baserar sig på. Medias rapportering handlar alltid om skandal och extremiteter. I sociala medier debatteras bara det som gammelmedia väljer att producera (undantaget FRA som faktiskt var först i sociala medier). Sverige är inte USA även om vi ibland vill vara det och vi är som folk extremt okritiska. I alla fall i det publika rummet. Informationsfriheten som ska göra valfriheten värdefull uteblir därmed.

Där är vi alltså idag.

Nu sitter jag och jobbar igen och har på SVT Forum i bakgrunden. Underbart då det ger mig inspiration till att skriva. Men. Jag måste ta en paus. För, vilka tror dessa personer egentligen att de är? Vad är det för mandat de anser att jag har givit dem med min röst? Det verkar inte finnas någon begränsning i vad de kan tänkas hitta på att vilja fatta beslut om. För att citera Nigel Farage – WHO THE HELL DO YOU THINK YOU AAAREE…

Då menar jag inte viktiga beslut om resursfördelning i samhället. De handlar ju om politik och vilken riktning man vill att samhället ska ta. Är du Moderat så vill du ha ett samhälle som ser ut som en pyramid för att vi då upplever att samhället ha blivit rikare. Är du Sosse vill du att samhället ska se ut som en box eftersom du då upplever att ingen står över någon annan. Nej. Det där är enkelt. Det är sådant som vi röstar om när det är fråga om val.

Vad vi inte röstar om. I alla fall enligt mig. Är dessa detaljer som det fattas beslut om. I synnerhet då de detaljerna påverkar sättet jag vill leva mitt liv. Detaljer såsom signalspaning på det egna folket, detaljer om vilken typ av hund jag får äga, detaljer om vem och hur jag ska anställa till mitt företag. Det är inte detta jag valde politikerna att fatta beslut om. De besluten kan jag göra själv. Det enda undantaget jag har till min egen regel är om nyttan jag upplever av att fatta beslutet själv övervägs av skadan beslutet har på någon annan. Och då inte på någon slags indirekt plan.

Jag är snusare och har snusat sedan jag var 14 år gammal. (sorry mother… men det gick att dölja bra i början…) Det finns inte många saker i mitt liv som jag gillar att göra mer än att snusa. Därför gör jag det hela tiden. Ibland även när jag sover. Det skadar ingen annan att jag snusar. Jag vet om att det är farligt. Men det är en risk jag är villig att ta. Snuset är för mig vad nappen är för en liten unge. Jag upplever, trots nikotinets fysiologiska stresspåverkan på min kropp, ett lugnande placebo varje gång jag stoppar upp en prilla. Den ger mig förmågan att fokusera – inte fysiologiskt, men psykologiskt.

Det finns inget uns inom mig som vill att politiker ska fatta beslut om hur mitt snus ska smaka, var det ska säljas eller hur asken ska se ut. Det finns viktigare saker. VÄLDIGT mycket viktigare saker som jag vill att politikerna ska fokusera på. Den ekonomiska krisen, handelsförhållandena med Kina och Afrika, det pågående kriget i Syrien, informationsfriheten på Internet. Det är viktiga frågor. Inte cykelställsfrågor såsom snussmak och gurkböjningar.

Nej. Jag vill helt enkelt att vi inför en opt-out när vi går och röstar. Vi digitaliserar röstningsförfarandet för att göra detta enkelt.

Du får möjlighet att fylla i vad du inte vill att politiker ska fatta beslut om. De frågor där du vill fatta dina beslut själv. När ett område når 50% så behöver politikerna alltid gå till folkomröstning för att få fatta beslut i frågan. Och detta ska inte bara vara tillgängligt på valdagen. Nej, det ska finnas möjlighet att opt-out – klicka i vad du inte tycker de kan fatta beslut om – under hela mandatperioden. Vi som medborgare ska inte behöva sitta och titta på vallöften som bryts, såsom när Annie Lööf och Frederick Federley bröt sitt ord under FRA-beslutet. Vi ska då kunna gå in och klicka på STOPP!!! Under pågående debatt.

Precis som lagstiftaren har möjligheten att korrigera lagar, ska vi ha möjligheten att styra våra politiker. De är ju ändå där för att representera oss.

Så. Till valet 2018. Inför Demokrati med OPT-OUT!