november 2, 2015

Ett slag för lagomfalden

I gränslandet mellan enfald och mångfald finner jag det lämpligt att lansera uttrycket lagomfald. Precis som många andra hjälpsamma ord såsom ”hen” och ”googla” som kommit de senaste åren, ser jag ordet lagomfald som förhandlingsresultatet av en allt för polariserad samhällsdebatt som pågått allt för länge.

Folk orkar helt enkelt inte längre med samhället där det handlar om att hitta fel hos den andres argument utan att först ha lyssnat, tänkt och sedan resonerat.

Hans Roslings nyvunna stjärnstatus, tillsammans med SDs minskande väljarstöd, ska ses som en tydlig indikation på att det enfaldiga uttrycket som bejakas av avpixlat-folket inte längre når ut i samma utsträckning som tidigare.

På samma sätt är vi dödligt trötta på PK-folkets hindrande retorik som får oss att må dåligt över att gå på Hip-hop-klubb om vi inte ”lived the struggle”, eller som fråntar oss rätten att kalla oss feminister och antirasister om vi inte själva är rätt typ av kvinna eller har en viss nyans i vårt skinn.

Nej. Det är dags för lagomfaldens tid. En tid då vi fullkomligt skiter i både enfald och mångfald och fokuserar på att vara goda, trevliga och glada människor. Vi är lyhörda och tar in resonemang för att berika oss själva, snarare än för att hitta ett sätt att vinna ett argument.

Vi är Alex & Sigge blandat med Malou von Sieverts. Vi kränker ogärna medvetet folk, men vi säger också ”lägg av” när någon drar för långsökta paralleller mellan vad vi sagt och vad vi kanske menat, eller vad det kanske skulle kunnat uppfattas som. Vi är snälla och vi är sådär obrytt lagom som bara riktigt lagom människor kan vara.

Vi köper Otaly för att det kommer i en snygg förpackning snarare än att det ger en röst åt djuren, vi ger pengar till flyktinghjälpen för att någon sa åt oss att göra det på Facebook, vi återvinner för att det blivit en vana och vi tycker Christer Sandelin var kokko långt innan han ville att riksdagens mest enfaldige man skulle bli statsminister.

Vi är helt jävla lagom och det är helt jävla ok.