december 18, 2012

Internet spöade tjejen och lade ut bilderna, fy Internet

Jag läser Oisin Cantells krönika om ”upploppen” i Göteborg. Han tror att de inte hade hänt om det inte var för Internet. Jag tror han har fel. Det är inte Internets fel att människor mår dåligt nog att slå någon på käften. Än mindre är det Internets fel att folk lägger ut nakenbilder på webbplatser. Kanske är det tekniken som möjliggör det, men det är inte tekniken som begår handlingarna. Inte ens att det sprider sig är Internets fel.

Sociala medier har nämligen en sak gemensamt. De måste gå genom mänskliga filter. Filter som normalt, eller… innan Internet, hade precis lika storkorniga maskor som efter skapandet av Internet. Ett filter som din tidning – Aftonbladet – ständigt arbetar med att bryta ner genom att göra sensation av det som inte är någonting. Moral. Att ta ansvar. Att filtrera nyheterna och att underbygga dem med fakta. Där var ni först med att hoppa av båten. Så skyll inte på Internet, när effekten av ert mödosamma arbete börjar bära frukt.

Ni säger, likt de sa förr, att det är det som är nytt, som skapar det dåliga. Jag vill säga att det är precis tvärt om. För ett par år sedan var det möjligt för en person att vara ”horan i byggden” i hela sitt liv. Är du hora i andras ögon i högstadiet, är du det resten av livet, för de som gick där med dig. De nya medierna gör att detta kommer till ytan. De nya medierna gör så att någon ställs till svars för sitt agerande. Kanske inte på det sätt som du känner dig bekväm med, men folk ställs till svars.

Reaktionen är våld. Och att argumentera för, att våld inte är lösningen, blir ganska knivigt. I synnerhet då allt annat i vår omvärld pekar på motsatsen. Poliser som slår folk som ligger utan att fällas för misshandel. Bankchefer som slipper undan straff när de handlat med narkotika. Mördare som släpps fria efter 6 år i fängelse och pedofiler som släpps ut efter 6 månader. Våld lönar sig. I alla fall för den som ser det på avstånd. Den som vare sig utsätts för våld eller utsätter andra för våld. Och så självklart fungerar inte våld för de intellektuella. De som sköter rapporteringen. Därför blir det allas fel, ingens fel, Internets fel.

Och det är kanske det som är det motstridiga problemet i en representativ demokrati. Vi bär alla ansvar. Något som gör att vi alltid kan skylla på någon annan istället för att säga att – JAG har fel. För om Internet är problemet, då är både jag och Aftonbladet skyldiga till misshandeln av den där tjejen idag. Då vi var med och lanserade och byggde upp Internet som vi har det i Sverige idag. Men så är det ju självklart inte. Skulden för misshandeln ligger hos den och de personer som slog och sparkade. Skulden för att lägga ut bilderna ligger hos den som gjorde det. Skulden för att sprida det ligger hos alla de människor som valde att sprida det.

I det fallet har lagstiftningen följt med fullt ut, och längre än så behöver den inte gå. Lagen ska inte döma Internet. Lika lite som den ska döma ut straff kollektivt. Den ska fortsättningsvis också rikta in sig på individer och inte teknik. I synnerhet när det är individer, och inte tekniken, som bär skulden för det som tekniken används till.