Jag är trött på Facebook

Efter att ha jobbat konstant i tre år med Facebook så börjar det kännas allt för syniskt och jobbigt att ha kul på Facebook. Vad hände med tiden då vi alla naivt kastade får på varandra? Tiden då vi frenetiskt poke:ade snygga tjejer samtidigt som vi taggade upp alla våra bilder med kompisar, bara för att bevisa att vi hörde ihop?

Det går att jobba på Facebook. Det går att driva fantastiska kampanjer på Facebook. Det går till och med att hacka Facebook. För mig har Facebook blivit en arbetsplats jag är tvungen att besöka varje dag för att kunna försörja mig själv. Typ som ett sånt jobb som folk hade för 20-30 år sedan. Ett sånt jobb man arbetade på i 20-30 år. Ett sånt där jobb som man gick till för att man skulle och inte för att man ville. Så har Facebook blivit för mig.

För varje filter och funktion Facebook inför blir det allt mer jobbigt att själv utveckla på plattformen. Jag höll på aktivt i början men lade sedan av när allt började strula i och med den första designuppdateringen. Jag kan ibland sucka och gå in på StudVZ.de för att få en nostalgitripp till hur det brukade kännas. Den där obotliga känslan av naivitet och att alla existerade. Det var en grej.

Nu när till och med föräldrar till gamla vänner är in och lägger knäckande kommentarer på nya profilbilder står jag där och undrar vad i helsike jag gör på den där fejsboken. Samtidigt förbannar jag det faktum att jag troligtvis skulle förlora allt grepp om världen ifall jag inte loggade in där varje dag. Vänner jag inte skulle ha kontakten med kan jag fortfarande stalka genom att snoka runt på deras profilsidor efter en intressant statusuppdatering från deras sida.

Facebook är mindre personligt idag än vad det var tidigare. Det är dock fortfarande fruktansvärt annorlunda, men det är mer som den riktiga världen. Det är ingen virtuell värld. Det är därför jag också vet att det finns en framtid som expert på Facebook-grejjer. Jag kan också erkänna att jag tycker att somliga saker är oerhört kul, som till exempel idag när jag lyckades med bedriften att bryta mot en av Facebooks regler genom att göra något som enligt dem inte skulle vara möjligt.

Facebook är som ett förhållande och just nu har vi en väldigt dålig period där vi måste hitta på något tillsammans för att vi inte ska glida ifrån varandra. Jag undrar vad det kan tänkas vara samtidigt som jag vet att jag nog egentligen älskar Facebook. Men jag är så förbannat trött på Facebook.

//Jesper