september 19, 2010

Kristallnatten i Sverige

På väg hem från Göteborg stannade vi till i Sävsjö. Det kan också varit Stavsjö. Men det slutade i alla fall på -sjö. Där stod jag med den lilla hunden och tittade på människorna som passerade förbi påväg till sina bilar. De var glada, de åt glass, de sprang mot restaurangen med nöden i blicken. Det var en fin eftermiddag. Det var kallt och lite krispigt höstväder.

Samtidigt började vallokalerna att stänga runt om i Sverige. De första indikationerna kom att Sverigedemokraterna hade tagit sig in i riksdagen. Det kändes tungt i bröstet. Det kändes tyngre än jag hade väntat mig. Rasister i Sveriges riksdag. Sådana som jag som femåring blev mörbultad av när jag tillsammans med min mamma försökte tränga mig igenom en folkskock den 30 november på väg till saxofonträning.

Den dagen var dagen jag bestämde mig för att aldrig acceptera facismen. Det var som om skinnjackan som pressades mot mitt ansikte, mina fötters panikartade sökande efter yta och de skanderande rösterna ”bevara Sverige svenskt, bevara Sverige svenskt” inpräntade sig djupt inom mig. Det var en mycket otäck händelse. Jag skrek åt polisen att göra sin plikt. De stod stilla och tittade på. Jag var fem år. Många intryck från den dagen formade min framtida politiska gärning.

Så sitter vi här med ett rasistiskt parti i riksdagen. Kanske inte för att folk vill ha ett rasistiskt parti i riksdagen, utan kanske snarare på grund av att människor vill ha ett alternativ till den rådande politiska ordningen. Oavsett skäl ges rasismen ett skyltfönster där de kan förvränga verkligheten och förenkla problemen såsom de helst behagar. Vi måste lyssna. Vi måste lyssna och argumentera emot. Vi behöver hitta ett sätt som slår hål på tomma argument. Det är svårare än att slå hål på argument med substans. Den som inte har något att säga, behöver inte heller försvara sig då det inte finns några argument som biter. Det finns helt enkelt inte någonting att säga som svar till det som inte är någonting.

Det är en kall natt jag möter när jag vandrar från ICA med min paj som ska värmas i ugnen. Sveriges kristallnatt har bara börjat. Jag kommer aldrig acceptera att Sverigedemokraterna får inflytande över Svensk politik. Det får fan kosta vad som helst. Jag vägrar. Historien har lärt mig att acceptansen gör att åsikterna… de ogrundade, faktalösa och fördomsfulla åsikterna får slå rot och sätta sig som sanningar i det politiska samhället. Aldrig igen ska vi låta rasismen få slå rot såsom den gjorde under Hitlers tyskland. Aldrig igen ska vi driva folk på flykt i Europa eller någon annanstans i världen. Aldrig igen ska vi behöva uppleva en kristallnatt.

Bevara Sverige Blandat!!