juni 9, 2013

Kycklinggryta för 6 personer

Klicka ner ca 100 gram smör – ej margarin – i en gjutjärnsgryta. Skiva kycklingen till ungefär 3×3 cm stora bitar, ca 1,5 cm tjocka. Lägg ned dem i smöret och bryn dem under hård värme så de får lite färg. Hacka och tillsätt charlottenlöken. Tvätta och skiva purjolöken och släng i den. Töm chilin på stjärnor och skriva upp den och ha i den. Hacka upp ingefäran och släng i den. Rör om och få en fet smäll av god doft i ansiktet.

Ta buljongtärningarna mellan pekfingret och tummen och smula dem över det som ligger i pannan. Ha på de två burkarna med krossade tomater. Strö rikligt med salvia och timjan över och rör om tills det känns ordentligt blandat. Ha på vatten så att kyckling och lökar är helt täckta – när jag gjorde var det ca 3 dl vatten. Koka upp det.

Nu har du i bara en sak kvar och det är grönmögelosten. Se till att du lägger i den när vattnet är varmt. Smula ned den. Rör om tills du inte ser några större bitar ost kvar. Nu sänker du värmen till typ 3:an eller så att det slutar koka och låter det stå och sjuda tills du ska äta det.

Serveras bäst med basmati- eller jasminris.

Innehåll.

  • 3 kycklingfiléer
  • 3 banancharlottenlökar
  • 1 färsk chili
  • 5 kubikcentimeter färsk ingefära
  • 2 burkar krossade tomater
  • 15 centimeter purjolök
  • 1 halv näve Timjan
  • 1 halv näve Salvia
  • 1 tärning svampbuljong
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 hel kvibille grönmögelost
  • 3 dl vatten