november 24, 2013

Män som pratar kvinnor

Karl-Johan Karlsson skrev en krönika i Expressen om kvinnors sjuka ideal. Kritikerstormen lät inte vänta på sig. Kalle resonerade lika insiktsfullt som en normal Expressen-reporter och slog fast att industrin måste visa fler normala kroppar för att sexualiseringen av kvinnor ska vara mer normal framöver.

Och det är någonstans där det går fel för Kalle. Alltså, inte, såsom några andra internet-debattörer försöker påvisa, att män inte har rätt att problematisera kvinnofrågor. Nej. Problemet är att Kalle förutsätter att vi ska fortsätta objektifiera kvinnan som ett sexobjekt i den publika miljön. Det är där det går fel. Och det är nog därför folk blev så arga.

För, enligt mig, ligger det stor sanning i inledningen av Kalles ordföljd. Kvinnor är en del av problemet kvinnor. Och jag tror att han genuint insåg det för första gången. Alla måste börja någonstans. Kalle började genom att trampa ordentligt i klaveret.

Kalle. Kvinnor är inte problemet. Du eller andra män är inte problemet. I alla fall inte som fysiska varelser, eller de ni är. Nej. Problemet är de förutsättningar som vi alla ställer upp för vår verklighet. Alltså, att du som man eller kvinna ska vara på ett visst sätt för att räknas som normal. Det är däri problemet ligger.

Och med det säger jag, lite motsägelsefullt, att det är i dig som problemet ligger. Den du är, och såsom du resonerar, förstärker de ideal som samhället gemensamt byggt upp. Jag vet att du inte vill att det ska vara på det sättet, men det är det. Om du på allvar vill komma åt kvinnors ätstörningar behöver du se över dig själv och din ansats att kvinnor ska vara sexuella objekt.

Precis på samma sätt som vi inte ska låta SD sätta förutsättningarna för anti-rasistdebatten genom att ta deras utgångspunkt, där att invandrare är ett problem, och där vi sedan behöver jobba i uppförsbacke för att motbevisa deras utgångspunkt. Precis på samma sätt, ska vi inte ta din utgångspunkt, där kvinnan ska sexualiseras ”normalt” i modeindustrins annonser, som en utgångspunkt för debatten om kvinnoideal.

Jag vet inte om jag bara gör folk mer pissed off genom att skriva som jag gör. Kanske är det också lite konstigt skrivet. Men jag försöker ge Kalle en första knuff i rätt riktning… även om det kanske är lönlöst