augusti 5, 2010

När grannen tittar på

På BalkongenHan sitter där på förortsbalkongen som en turkpappa i sin whife beater och med ena handen på räcket. Han har fått mage. Den går att luta sig på litegrann. Inte så mycket att han kan ställa något på den ännu, men magen finns trots allt där. Som en liten kudde att vila den allt för Krakel Spektakel liknande bröstkorgen på.

Han tittar in hos Birgitta som bor mittemot. Eller, hon ser ut som en Birgitta. Från Norrland. Alla feta kvinnor från Norrland heter Birgitta. Eller Gunilla. Eller Kerstin. Eller något annat som man bara skulle döpa ett barn till idag om man ville att det skulle bli riktigt mobbat i skolan. Idag ska man döpa sitt barn till Kelly, eller Startflowler, eller Keisha. Eller något annat som låter som en värsting från 80-talets långfilmer eller som en billig porrskådis från södra Ungern.

Birgitta har en grön och lite för stormaskigt stickad tröja på sig. Hon har glasögon med fallrep på som hon låter smeka kinderna medan hon står där och diskar upp efter sig själv. Birgitta bor ensam och har troligtvis ingen som bryr sig om henne. Ingen mer än han. Turkpappan som sitter och tittar på henne från balkongen mitt emot. Han känner sig nästan lite som en ängel. Han vakar över Birgitta trots att hon inte vet om det. Han bryr sig om henne likt ingen annan. Han skulle sakna henne om hon försvann. Rofyllda, snabbdiskande och storbystade Birgitta. Henne hade han saknat, henne hade han tyckt om minnet av.

Nedanför på gatan går ett par riktiga förortsturkar förbi. Dom säger ”abooou” och puttar på varandra. Det går en tjej framför dem som håller sin axelremsväska tätt intill sig och tittar ner i marken samtidigt som hennes axlar ser ut att vilja möta hennes haka halvvägs. Hon ser kuvad ut. Hon ser ut som om hon får spö hemma. Eller ännu värre. Hon bor i en sån där familj där allt ska vara bra. Där man storhandlar på Lidl, men gömmer kassarna på väg hem, eller backar in i garaget och packar ur där ingen kan se. En sån där familj där mamman och pappan inte älskar varandra längre utan mest av allt bor ihop för att grillen var dyr och semestrarna till Rhodos är billigare att spara ihop till när man är två. De drömmer om att få vara med i TV. Även om det vore lyxfällan. De funderar på att ta lån från GE-Moneybank för att göra drömmen till verklighet.

Men inte Birgitta. Hon skulle aldrig ta lån från GE-Moneybank. Hon har nog inga lån alls. Hon sparar sina pengar och prenumererar på tidningar där vinsten går till fadderbarn i Uganda. Birgitta är en fin kvinna tänker han där han sitter och tittar ut över räcket. Han undrar om Birgitta vet att han finns. Han undrar om hon är medveten när grannen tittar på.

  • Dansken

    Jävligt bra skrivit Jeppe. Jag mår alltid bra av halvbittre vardagsbetraktelser.

  • admin

    🙂 tackar 😀