• Background Image

  Normativitet och pruttljud

  oktober 10, 2014

oktober 10, 2014

Normativitet och pruttljud

Det är de små konstiga motsägelsefullheterna jag inte blir klok på. Nysa = prosit, hicka = böh, hosta = ryggdunk… men rapa och fisa.. nej det får du inte göra. Om du inte är i Singapore eller Kina då… Men i Sverige. Nej, bollen är rund, en match är 90 minuter, men, i Sverige får du inte rapa och fisa. Dessa två minst sagt ofrivilliga kroppsljud är tydligen förpassade till tabuns landmarker.

Jag menar… som om någon VILL fisa bland andra människor, undantaget eventuell skidresa då någon känner för att lägga av en i bastun för att sedan gurgelskratta åt att alla utom hen springer ut… eller… som om någon VILL rapa… vafan… låt det pysa, eller explodera, och låt oss hitta ”jag-förstår-vad-du-gjorde-och-vill-typ-peta-på-dig”-ritualer kring de ljuden också.

Jag menar… tänk om vi sagt ”pruttsit” när någon lagt av en kall stinkare i en hiss. Som ett sätt att bekräfta att vi hört, och velat ta kredd för att vi önskade att det inte hände igen. Eller om vi klappat någon på stjärten när den obetänkt lagt av en rap i kön till bankomaten, som om vi bestämt ville påvisa att vi minsann brydde oss om den som just lagt av den sure.

Näe. Det är konstigt hur somliga ljud väger annorlunda än andra.

Såsom idag när jag stod i en hiss och en kinesisk dam kommer in och smackar på en Yoghurt. Tydlig klunk. Tydlig smackning. Jag ser henne i reflektionen av hissdörren där hon står bakom mig i hissen, dit hon klämt sig för att kunna stödja sig mot räcket. Hon kollar in mitt ass och sedan mina skor, tillbaka till ass:et med blicken, sedan ny djup klunk, ny smack-smack-smack, Yoghurt-torr mun, och så tillbaka till ass-stirrning. Hon såg inte att jag såg. Hon såg ut som 80 år plus. Vilket i Asien innebär att hon troligtvis är 120 eller äldre. Men. Jag blev irriterad på hennes smackande. Inte på att hon glodde in min stjärt. Den liksom är där och om hon vill stirra så, ja, varsågod, men smackandet.

Samtidigt i tanken: POFF…. MOTHERFUCKER-SMASKER-BASTARD-YOU…

Samtidigt i verkligheten: – inte ett ljud –

Men jävlar vad tanken liksom tänkte hårt kring det där lite mer diskutabla kroppsljudet – smask. Vars äckelhet liksom inte fastställts av tillräckligt många kulturer och vi därför inte riktigt vet om det ska anses som äckligt eller värdigt en notis-ceremoni.

Min grövsta överaggression mot smasket känns ju i sammanhanget ganska löjlig. I den hissen spenderade jag mellan 45 och 75 sekunder. Jag måste vara guds minst bemedlade tålamodsverk.

Men ändå. Dessa ojämlikt samhälleligt normskeva kroppsljud. Dessa ofrivilliga ting som vi alla bär med oss och som alla utövar och utsätts för. Som vi alla någonstans vet om att vi kommer möta igen och döma, eller om vi varit i Göteborg domma… domma ljuden. Som alla ofrivilligt släpps ut från vår kropp, men som vi valt att normativt behandla så olika.

Normer ja… de är fan ta mig ologiska och intressanta på en och samma gång.

 • nisseedwall

  Men pruttar och rapar luktar ju. Till skillnad från de andra ljuden du tog upp. Det måste ju spela in…
  Hoppas allt är bra med dig jeppson!
  *raaaap*