in Politik, Sociala medier

På tal om fokus

refugeehelp

Illustration: Poppe

Ikväll ska det på Debatt diskuteras om: ”…är det stora engagemanget vi ser början på en förändring i synen på flyktingpolitiken eller bara ett tillfälligt sätt att bota våra skuldkänslor?

Jag läser kommentarer på Facebook såsom: ”Har en skepsis mot de som går ut och berättar om att de skänker. Där finns nog ett inslag att mer positionera sig som extra goda människor.

Jag läser analyser där man frågar sig: ”Både Pressbyrån och Ubers kampanjer har hyllats i sociala medier och på bloggar och kampanjerna delas frenetiskt – alla verkar vilja vara med och sprida budskapet. Men är det helt okej att använda en katastrofsituation till att marknadsföra sitt varumärke? Och var går gränsen för det som är etiskt försvarbart?

Samtidigt tänker jag att… dagen det är ett allmänt problem att folk tävlar i godhet, så blir Västerbrons fallhöjd troligtvis inte fullt lika avskräckande att planera in under ”aktiviteter att testa på lördag…”

(Å andra sidan: Det enda vettiga perspektiv jag hört i den här debatten är det som kom från Brit Stakston i EFN TV och innan dess i Expressen härom dagen. Om hur de demokratiska institutionerna har en möjlighet, eller ett problem i hur de lyckas ta över när det spontana engagemanget slutligen lägger sig. Och det var å andra sidan det viktigaste som sagts i politisk debatt det här året.)