juli 15, 2011

Skapa en spegel och vänd den bortåt

Det regnade i sidled och hans nacke var kladdig av inre värme blandat av nattlig molndagg. I huvudet hade han tankar som snurrade. Rätt eller fel. Sanningen var att han bestämt sig för att skriva in allt han tänkt i en bok, men han hade liksom aldrig gjort slag i saken. Mest av allt rullade tankarna från öra till öra och sedan ut i något som mest kan liknas vid glömska.

Det handlade inte om lathet, men det fanns liksom någon slags barriär som gjorde att det som var bra bara blev bagetalliserat när det väl kom till att skriva ned det. Varenda mening blev en klyscha och varenda kvalificerad analys blev en banal iaktagelse. Risken att misslyckas var alltid större än möjligheten att lyckas.

Kanske inte just den här kvällen då tankarna som löpte amok i hans hjärna var av ett ytterst utilitaristiskt slag. Han slog ganska snart fast att det fanns glädje i alla val. Det handlade mer om att värdera befintliga strategier för att se vilken av dem som skulle ge mest glad-känsla i kroppen. Idag och om 10 år.

Han slog iväg det mesta, tänkte om och tänkte rätt. Slog ut med armarna och blundade. Tog emot regnet i ansiktet för en stund och tog emot kylan likt en mor omfamnar sitt barn. Asfalten luktade åska och de metallbeslagna broräckena blänkte nysprejjat. Tanken om att hoppa slog honom kort, men så tänkte han om, det hade blivit allt för kallt, även om ett bad nog skulle sitta som en keps just nu.

Han tittade åt vänster och såg en man som försökte luta sig i 45-graders riktning i alla väderstreck. Han tittade åt höger och möttes av framlyktorna av en förbipasserande bil. Doppler-effekten gjorde revy och mannen till vänster satte sig ned. Han ruskade på huvudet och förde handflatan över ansiktet. Det var som om blicken ville överallt, men tankarna behölls fokuserade kring det som var den inombördes agendan.

Det var god natt. Han blundade igen. Drog handen genom dropparna som samlats vid ögonbrynen. Han log. Det var en bra tanke, hans ben var möra, det var en bra tanke.