• Background Image

  Socialdemokraterna? Är alla verkligen bättre än er?

  september 8, 2014

september 8, 2014

Socialdemokraterna? Är alla verkligen bättre än er?

Ikväll när jag Googlar de olika partierna så dyker köpta länkar till Socialdemokraterna upp högst upp på samtliga sökningar. Visst. Det är lagligt och ok enligt Google att bjuda på andra varumärken än sitt eget. Men. Socialdemokraterna… Really?

Det är mindre att ni har gjort såhär, och mer HUR ni har gjort det. Resultatet blir nämligen att Socialdemokraterna nu betalar för att leverera ett budskap om att de helt enkelt inte kan bestämma sig för vilket av allianspartierna som levererar flest jobb, bättre skola och välfärd…

Detta har hänt.

 1. Socialdemokraterna har uppenbarligen köpt orden centerparitet, folkpartiet, moderaterna, feministiskt initiativ och kristdemokraterna genom Googles annonsverktyg AdWords.
 2. Dessvärre har de kombinerat dessa köp med ”dynamiska annonstexter” vilket innebär att ord i annonstexten byts ut för att bättre matcha den sökning som personen har genomfört. (se resultatet nedan)
 3. Detta gäller för samtliga partier utom F! där sossarna har valt en annan väg.

Visst. Detta är måhända ok att göra enligt Googles ramverk. Men frågorna jag ställer mig är två. 1. Hur etiskt är det att göra såhär utanför Casino och poker-branscherna och 2. Hur många misstag (för jag förutsätter att det här är ett misstag) har ett parti råd med utan att tappa de sista procenten i försprånget?

[UPPDATERING: Kampanjen verkar nu vara nedstängd, eller så har budgeten gått ut för dagen, eller så har de inte aktiva annonser efter 22:45]

Screen Shot 2014-09-08 at 21.34.57 Screen Shot 2014-09-08 at 21.36.09 Screen Shot 2014-09-08 at 21.36.26 Screen Shot 2014-09-08 at 21.36.50 Screen Shot 2014-09-08 at 21.43.27

 • Jisses vad fult gjort, rent osmart dessutom. Värst av allt är att de förmodligen sitter och tycker att de gjort världens smartaste kupp.

 • Eller så är det någon stackars sate som fick en snilleblixt på PPC-byrån och körde detta på eget initiativ 😉 … Hur som helst ganska så gulligt ;), även om det kanske inte är helt hundra att buda på ”konkurrenterna”…

 • Inga annonser nu heller. Men om du googlar nu kan du iaf se att Moderaterna och Centerpartiet kör egna annonser. LO däremot… Det kör på samma annonstext som Kristdemokraterna som för Sverigedemokraterna. Om de nu inte stängt ner, schemlagt under vissa timma osv. Så är det väl inte helt orimligt att adRank kan vara en bidragande faktor till att socialdemokraternas annonser inte har en impression share á la 100%.

 • Yes. Tror kampanjen rök igår kväll. Men det var roligt så länge det varade 😉

 • Jodå, visst rullar annonserna fortfarande. Verkar som de tagit bort keyword insertion dock..!