februari 15, 2013

Svenskt Näringsliv gör fel analys av datan om företagsamhet

Jag vet inte hur många gånger jag har sagt det, men det är inte skattetrycket som gör att det inte skapas fler företag i Sverige. Svenskt Näringsliv vill nu hävda att vi för första gången på 10 år ser lägre företagsamhet på grund av för höga skatter. Att trenden nu är att det skapas färre företag för första gången på 10 år borde ju snarare vara belägg för motsatsen då skattekostnaden blivit lägre för den arbetande individen de senaste 10 åren. Hade Svenskt Näringsliv kunna peka på att fler företag skapas som ett resultat av jobbskatteavdraget eller andra skattelättnader som tillkommit under den borgerliga regeringen så hade de säkerligen haft ett case här.

Som ni kan se på tabellen nedan har skattetrycket gått ned de senaste 10 åren.

Så är dock inte fallet. Privata skattelättnader kommer aldrig leda till sparande för att starta eget. Det leder på sin höjd till ökat sparande för konsumtion. Visa mig motsatsen – i något land – där skattelättnader lett till att folk har sparat ihop pengar för att starta företag, så ska jag hålla klaffen.

Men nej. Det finns inga sådana exempel. För företagande handlar inte om pengar. Visst drömmer entreprenören om att en gång i livet kunna tjäna pengar på att förverkliga sitt företag, men det är inte drivkraften. Drivkraften ligger i viljan att förändra, att göra något bättre, att utveckla och att få göra precis som man själv vill. Drivkraften ligger bortom alla tänkbara riskkalkyler kring ekonomi.

Detta vet Svenskt Näringsliv om. Men det ligger inte för dem att säga det då de, liksom regeringen, inte arbetar för småföretagarna och nyföretagarna. De arbetar likt vilken annan socialdemokratisk regering som helst för storföretagen och för finanssektorn. De vill se lägre skatter eftersom de då kan ta ut högre vinster. Och självklart ska de lobba för detta. Jag säger inte att det är fel. Det är storföretagens och de börsnoterade företagens mål att tjäna så mycket vinst som möjligt till sina aktieägare.

Men att säga det vinner inga politiska poäng hos vare sig väljare, enkelsvensson som inte röstar eller hos någon nyhetsredaktion någonstans.

Nej, som jag även tidigare hävdat kommer entreprenörskapet i Sverige endast att sprida sig till fler personer om de:

  1. Fler inspireras till att alla kan skapa sin egen verklighet – bort med Jante, tro på dig själv och dina idéer
  2. Alla regelverk som omgärdar möjligheterna att skapa företag lättas upp – blanketter, kontakter med skatteverket, bolagsverket, konkurrens, varumärken, lagar och regler som rör copyright
  3. Staten tar ansvar för alla de lagar och regler de skapar och inrättar en samhällstjänst som har till uppgift att hjälpa folk komma igång med sina företag – en Företagarförmedling – som fungerar likt Arbetsförmedlingen (eller som den fungerar i teorin) – fast för företagare

Svenskt Näringsliv har rätt i att det blivit svårare att låna pengar till att starta företag. Men det största problemet med lånen är att det endast är de som har pengar som också får möjlighet att låna. Många vet heller inte om att det finns möjligheten att låna för att starta företag. Dessutom är det oerhört krångligt, och om det är något entreprenören hatar, så är det krångel. Här behövs statliga garantier eller fler investeringsänglar och såddkapital för att säkra upp fler idéer. Om 1 på 100 idéer som vardera får 1 miljon, kan anställa 10 personer inom 2 år är det en enorm samhällelig vinst om du jämför kostnaden för samma individer som står utanför produktionen och jobbmarknaden.

Det är mina 5 öre i frågan.