februari 22, 2013

Vad är kultur?

Såg en trailer för ett program som hette ”Fråga kultureliten”. Kultur… doften av kostymrummet bakom högstadieskolans aula gör sig påmind. Elit på våt ylledoft. Associationerna spelar mig ett spratt. Men den visuella bilden av dessa människor, lite nedsjunkna i sina designade stolar, sviker inte. Den snarare förstärker min minnesbild från hjärnans inre doftcentra. Varför ska kultur vara så konstigt?

Somliga saker är inte kultur när de är nya, men blir kultur när de är gamla. Typ pinuppan, olof palme, aids. Det var väl ingen som tyckte att det var kultur när de kom. Men nu såhär ett par decennium senare, då är de kultur. Eller basen för kultur. Det är som om minnet av förändring skapar kultur. Eller något provocerande. Eller något som skrevs eller gestaltades utan att ha någon annan mening än att egentligen beskådas. Det verkar vara direktkultur.

Reklam. Är det kultur? Eller kanske lite snårigare. Är det kultur när man blandar in reklam i en långfilm. Kortfilm är helt klart kultur. Ofta svårtillgänglig och långsam. Kanske just för att den ska kännas som att hålla andan lite för länge. Kanske är det vad som definierar kultur. Det ska antingen kännas som att hålla andan för länge, eller lukta så att det känns som om du måste hålla andan länge.

Jag vet inte. Kultur. Vad är egentligen kultur?

Kultur är ju också ett uttryck för att leva. Typ som när vi pratar om ”hen kom från en främmande kultur”. Eller ”enligt min kultur får jag inte…”. Är det samma kultur som den kultur som de som är elit på kultur sitter och pratar om i SVT? Eller är det med ordet kultur såsom med ordet paj. Dvs. att det kan betyda något du kan smaka på, samtidigt som det betyder att något är sönder. Vad vet jag.

Jag vet inte. Kultur. Vad är egentligen kultur?

Uppdaterad: Glömde självklart bakteriekulturen. – tack Magnus.