juni 21, 2010

Vanliga människor

Varför blev jag ingen vanlig människa, tänkte han där han satt tillbaka lutad i soffan och stirrade ut på ingenting. En vanlig människa som känner sig ”nöjd med dagen”, som tatuerar en tramp stamp i svanken eller sätter in en träningsmaskin i vardagsrummet för att det är praktiskt att ha stora grejjer där. Varför blev jag inte en vanlig människa?

Vanliga människor städar bara när det kommer besök. Vanliga människor firar jul på bästa Coka Cola vis med röd tomte och glögg från Blossa. De besöker någon gång Allsång på Skansen. Eller så pratar de i alla fall om att de en gång borde göra det. De har en serie som de följer hela familjen och en godisskål som de delar mellan varandra. Vanliga människor. De går till jobbet klockan åtta och går hem klockan fem. De har radioklocka som väcker dem till toner av Peter Borossi på Lugna favoriter.

Vanliga människor går förbi slagsmål på gatan och låter folk bli rånade på bussen. Vanliga människor tänker rasistiska tankar och tycker det är biologiskt ärvt att ena könet diskar medan det andra roar sig med hobbies i garaget. Vanliga människor drömmer om pengar, resor och saker. Vanliga människor för noggranna anteckningar om hushållsekonomin och köper skinnsoffa på avbetalning.

Vanliga människor sätter upp regler för sina barn som inte har någon grund i annat än att det är så det ska vara. Vanliga människor tycker att ovanliga människor är konstiga, men vågar inte säga det till dem. Vanliga människor tycker att djupfryst är bättre än farskt då det kommer i en bättre förpackning. Vanliga människor ser på reklamen och tycker att grannen är lik personen i Efterlyst. Vanliga människor hittar skäl att inte gå till jobbet när de inte behöver och går till Arbetsförnedringen när de inte har jobbet kvar. Vanliga människor klagar på skatten och kräver högre pension.

Vanliga människor måste hitta sig själva i ett annat land, och måste köpa en stor teve för att fly verkligheten när de kommit hem. Vanliga människor behöver vänner som bryr sig och lägger sig så länge de står på ens sida. Vanliga människor flyr konflikter och lägger tid på att spara saker de har minnen förknippade med.

Varför blev jag inte en vanlig människa för?