februari 8, 2012

Varför Borg bryr sig om bankerna

Anders Borg är en tillsynes sympatisk människa. Han har hästsvans, ring i örat och uttalar sig i frågor på ett myndigt och ofta värdigt sätt. Han väljer enkla ord som många förstår. Han lägger in det i en retorik som bygger på känsloargumentation såsom ”det är orättvist” och ”oansvarigt”. Inte sällan ler han på ett sätt som andra politiker misslyckas med fatalt. Det ser nämligen äkta ut.

Och jag tror leendet är äkta. Borg håller nämligen på att förverkliga en pojkdröm han en gång hade. Han är svensk finansminister och spenderar nu dagarna med att skapa jobb genom att öka efterfrågan på dem samtidigt som han ökar efterfrågan på produktion genom att sänka skatterna. Dvs. folk tvingas ta jobb de egentligen inte vill ha för att de inte har råd att vara arbetslösa. Det skapar bättre statsfinanser automatiskt. Antingen genom lägre kostnader i form av bidrag, eller genom ökade skatteintäkter på grund av att folk köper saker som de betalar moms på eller som ett resultat av skatt som dras från lönechecken.

På så sätt, tänker Borg, kan Sverige fortsätta ha en hög offentlig servicefunktion, samtidigt som skatterna är låga.

Nu hade allting varit perfekt för Borg, om det inte varit så att han hade ett litet stort problem. Bankernas bolåneräntor är på tok för höga. De äter upp det konsumtionsutrymme som skapats genom skattesänkningarna. Attans pankaka. Om inte bankerna sänker sina räntor blir det ingen ökad konsumtion. Om det inte blir någon ökad konsumtion så blir det heller inte några fler jobb. Blir det inga fler jobb så blir det inte några fler personer  som betalar skatt. Om det inte blir fler personer som betalar en lägre skatt så blir den totala summan skatteintäkter lägre. Om de totala skatteintäkterna blir lägre så måste man spara. Behöver man spara så gör man folk arga.

Och detta hade inte normalt varit ett problem för Borg. Detta hade hänt ändå. Det vet Borg. Det är bara det att räntorna inte skulle gå upp förrän ekonomin var bra igen, som en funktion av att inflationen går upp. Inflationen går upp när handlare tar ut mer pengar för sina varor och tjänster. Vanligtvis är den typen av prishöjningar ett resultat av lönehöjningar eller ökningar i inköpskostnader. Borg tänkte ju att det skulle vara fine att räntan gick upp när många var i arbete. Då hade det påverkat Svensk ekonomi marginellt, och med en balanserande effekt på befolkningen.

Dessvärre har Borg ett ännu lite större problem än bankernas räntor. Det är att Svensson lärt sig att låna till just konsumtion. Svensson är faktiskt så jävla belånad att vår totala ekonomi står i större skuld än den amerikanska i förhållande till hur mycket vi producerar. Om då räntan är hög kommer Sverige att påverkas bra mycket mer än ett land där räntan är relativt låg.

Men det här hade inte heller varit något problem för Borg. Det enda problemet är att det händer just nu. Detta skulle ju hända efter nästa val. Som det ser ut kommer bostadsmarknaden börja påverkas avsevärt under de kommande månaderna som ett resultat av att väldigt många kommer börja förlora sina jobb, vilket i sig är ett resultat av att vi inte kommer kunna låna mer för att handla. Vi har liksom inte råd att låna längre. Då minskar handeln och folk kommer gå.

Det innebär att Sverige kommer vara på dekis i god tid inför nästa riksdagsval. Då räcker det inte att Borg har ring i örat och Reinfeldt har hundögon. Svensson röstar som vanligt med plånboken och om Svensson är nära att mista sitt jobb så kommer han eller hon inte vara jättebenägen att rösta på partiet som hatar arbetslösa. Detta vet Borg och därför vill han att bankerna sänker sina vinster. Så att han kan vinna nästa val. Då Sverige – trots finanskris – inte har en tilltagande arbetslöshet.

Men så kommer inte vara fallet. För bankerna är giriga. De har dessutom full rätt att ta ut vilken ränta de vill. Och i takt med att det i princip är omöjligt att starta konkurrerande bankverksamhet i Sverige, kommer också bankerna att roffa så mycket som möjligt då de inte får någon ny konkurrens. För Anders kan ju inte på fullaste allvar tro att vi köper att han tycker det är fel att sko sig på andras bekostnad. Han är väl för fanken kapitalist….? Och som sådan är ju hela grejjen att den med kapital är en likvärdig part som den som faktiskt utför arbetet. Likvärdig, eller mer värd i de flesta fall. De är ju möjliggörarna. Så han kan ju inte ha något principiellt emot att bankerna tjänar pengar om de kan.

Nej Borg har försatt sig i en jäkla knipa. Han har sänkt skatterna för arbetstagare vilket gör att statens intäkter blivit mindre. Han har samtidigt sänkt ersättningarna till den som är arbetslös så den tvingas ta ett jobb den inte vill ha till en lägre lön då jobben är få. I och med att folk tvingas in i arbete istället för att jobba med vad de vill så minskar produktiviteten och företagen får sämre investeringsmöjligheter då de måste ha fler som jobbar för att få samma jobb utfört. Samtidigt erbjuds inga skattelättnader för företagen vilket gör att de känner sig arga och flyttar utomlands där både arbetskraft och kompetens är billigare än i Sverige. Och han har heller inget utrymme i sina egna finanser att anställa dessa nyarbetslösa människor inom offentlig sektor och på så sätt få igång ekonomin igen. Nej Anders borg har bajsat där han käkar. Han kontrollerar inte bankerna och just nu förstör de för honom på ett sätt som gör att han inte kommer kunna vinna nästa val åt moderaterna.

Därför bryr sig Borg nu om de giriga bankerna. Inte för att han bryr sig om dig som varit dum nog att låna till ditt boende. Du som varit dum nog att gå på klyschan om att ”det är skönt att äga mitt eget hem”, när det egentligen är banken som äger dig. Du som stått leende när ombildningen av din hyreslägenhet realiserats. Du som röstat på Borg i det senaste valet för att du fått behålla en lägre fastighetsskatt samtidigt som pensionärerna som varit med och byggt det Sverige som nu försämras får äta saftsoppa och dela på en blöja per avdelning. Dig bryr sig inte Borg om. Han bryr sig bara om att det här inte får hända just nu.

Nej Borg kan måhända framstå som en sympatisk person, men bakom manen finns en helt vanlig gammelmoderat som inte tänker längre än näsan räcker. Det är dags att Borg slutar agera som en ideolog och börjar fatta lite beslut som faktiskt hjälper Svensk ekonomi och människorna i den snarare än att bara putta problemen på framtiden.

Eller vafan… varför inte bara låta folk göra precis vad de vill.. helt själva…